GOGOLjEV KOMAD ŽENIDBA PRED VRNjČANIMA                                 

Legendarni Gogoljev komad „Ženidba“, u režiji Milana Karadžića, izvedena je u vrnjačkom Bioskopu, na oduševljenje brojne publike.  

„Ženidba“, komedija Nikolaja V. Gogolja u režiji Milana Karadžića,  jedna od najizvođenijih predstava Narodnog pozorišta u Prištini. Rađena je u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada. Uloge u ovom komadu su tumačili: Milan Vasić, Jelena Orlović, Jasmina Stojiljković, Anika Grujić, Janko Cekić, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Branko Babović.

Iako je Milan Vasić publici najpoznatije lice koje „nosi“ komad, izuzetno pozitivno su primljene i ispraćene bravure na sceni celog ansambla.

—Ovo je divna komedija koju je Gogolj pisao, Karadžić režirao, a svi uživamo na sceni dok je izvodimo. Isto je i sa publikom koja prati predstavu. Predstava opisuje mentalitet ruskog naroda, ali smo mi totalno slični, a kod nas je na sličan način pisao Nušić. Što se mene lično tiče, ja u predstavi (kao i u privatnom životu) treba da se ženim ali nikako da se oženim. Očigledno igram sebe, kaže kroz smeh Milan Vasić koji se, pored glume, u poslednje vreme dosta bavi Kosovom i Metohijom obilazeći mesta, manastire, crkve za koje se malo zna i predstavlja ih javnosti. Bavi se i humanitarnim radom, te poziva i druge javne ličnosti da slično urade, ako ne za Kosovo, a ono za svoje rodno mesto.

Predstava je premijerno izvedena oktobra 2018. na matičnoj sceni u Gračanici. Prošle godine je obeležila jubilarno 50. igranje. Igrana je na scenama širom Srbije, ali i u okruženju. Takođe, u Švajcarskoj i Nemačkoj. U planu je Kanada. Glumački  ansambl jednoglasno ocenjuje da uživaju u svako, izvođenju.

—Kada Karadžić uzme režiju u svoje ruke, onda provereno znamo da će biti hit. Takav je slučaj i sa „Ženidbom“. Imamo sjajnu komunikaciju sa publikom, što ne čudi ako znamo da je tema uvek aktuelna. Većina nas u ovoj predstavi je neoženjeno, odnosno neudato. Više od 50 puta prosimo mladu, navodi Branko Babović koji u „Ženidbi“ igra dve uloge. Ističe da se raduje svakom nastupu u Vrnjačkoj Banji za koju ga veže veliki broj prijatelja, ali i neverovatna publika.

Govoreći o razlozima zbog kojih se odlučio da režira Gogoljevu „Ženidbu“, Karadžić kaže:

—Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva. Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu. Upravo je to ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i prisutne u svakom, pa i unašem društvu.