DANAS POČINJE 48. FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA

Festival filmskog scenarija jedini je u ovom delu Evrope koji je posvećen scenaristima i njihovim delima. Od 13. do 18. avgusta, u Vrnjačkoj Banji biće prikazano 12 filmskih ostvarenja, od kojih će se 11 nadmetati za najbolji scenario 48. Festivala filmskog scenarija. Tradicionalno, tokom trajanja festivala, biće održane: Letnja škola filmske dramaturgije „Slobodan Stojanović“ koju pohađauju studenti dramaturigije iz Beograda, Novog Sada i Banja Luke, a pod mentorstvom Milana Puzića, kao i Letnja škola kritike koju vodi Vladimir Džudović.
Manifestacija će otpočeti koncertom benda „Šlagvort“ koji će izvoditi poznate numere iz filmskih ostvarenja na Trgu kulture, nakon čega će uslediti svečani defile učesnika 48. Festivala filmskog scenarija. Kao i prethodne godine, na crvenom tepihu goste će dočekati voditeljski par, Vesna Đorđević i Voja Nedeljković, a dobrodošlicu im poželeti Saša Milenković, direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja.
Na Letnjoj pozornici „Danilo Bata Stojković“, gde će prisutne, treću godinu zaredom, pozdraviti voditelji Mirka Vasiljević i Miljan Prljeta, umetnički savet Festivala, dodeliće nagradu „Zlatno pero Gordana Mihića“ za izuzetan doprinos scenarija u nacionalnoj kinematografiji, dok će „Zlatnik sa likom Cara Konstantina“ za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji dodeliti žiri grada domaćina.
Najdugovečniju manifestaciju u Vrnjačkoj Banji, Festival filmskog scenarija, otvoriće premijerno prikazivanje filma „Bauk“, scenariste i režisera Gorana Radovanovića. Drugi film, prve takmičarske večeri, koji će vrnjačka publika imati priliku da vidi, biće ostvarenje „Poslednji strelac“, za koji scenario potpisuje Branislav Janković, a režiju Darko Nikolić.
Tokom drugog festivalskog dana, biće prikazani filmovi „Pored tebe“, scenariste i režisera Stevana Filipovića, premijera filma „Ciklus“ scenaristkinje Jelene Stojković, koja zajedno sa Markom Jovičićem potpisuje režiju, te film Miroslava Lekića „Ruski konzul“. Posetioci Festivala biće u prilici da prisustvuju otvaranju izložbe „Bata u 90 slika“, koja je posvećena doajenu jugoslovenskog i srpskog glumišta, Bati Živojinoviću. Izložba će biti postavljena u konferencijskoj sali hotela „Fontana“, dok će u Biblioteci „Dr Dušan Radić“ biti otvorena i postavljena izložba „Film izbliza – 50 godina Akademije umetnosti u Novom Sadu“. Na Trgu kulture, prisutni će uživati u filmskoj muzici, koju će interpretirati Princ od Vranje.
Treći dan Festivala donosi Simpozijum povodom FFS, na temu „Krimići u regionalnoj kinematografiji: Pavao Pavličić kao paradigma“, koji će se održati u Narodnoj biblioteci „Dr Dušan Radić“, kao i promocije izdanja RTS-a „Idemo dalje“ – autora Slobodana Stojanovića i „Mojih 500 glumaca“ – autora Zdravka Šotre. Filmska ostvarenja koja će se naći trećeg dana na programu su „Sunce mamino“ Koste Đorđevića, „Za danas toliko“ Marka Đorđevića i „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića. Koncert „Muzika iz filmova“ održaće, tradicionalno, vrnjački bend Locomotion.
Promocija izdanja Filmskog centra Srbije, četvrtog dana Festivala filmskog scenarija, biće održana u Biblioteci „Dr Dušan Radić“. Biće predstavljena izdanja „Partizanski vestern Žike Mitrovića“, autora Nedeljka Kovačića i „Pisci u Bioskopu“, autora Slobodana Šijana. Na Letnjoj pozornici „Danilo Bata Stojković“ biće premijerno prikazan film „Jugodrom“, za koji scenario potpisuje Kosta Paševski, a režiju Đorđe Stanimirović, kao i veliki bioskopski hit, film „Nedelja“ scenariste Stefana Boškovića i režisera Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića, dok će film Lost country, koji je van takmičarskog dela, biti prikazan u vrnjačkom Bioskopu.
Poslednji dan Festivala filmskog scenarija donosi projekciju filma „Jorgovani“ scenariste Davida Jakovljevića i reditelja Siniše Cvetića, kao i dodelu nagrada. Tri nagrade za scenario (prvu, drugu i treću), dodeliće žiri u sastavu Nenad Pavlović – reditelj i scenarista, Srđan Anđelić – reditelj i scenarista i Miroslav Momčilović – reditelj i scenarista. Žiri novinara i filmskih kritičara dodeliće nagradu „Slavko Lazarević“ za najbolji scenario. Nagradu publike za najbolji film dodeliće „Gorki list“, dok „Telekom Srbija“ dodeljuje nagradu „Marko Živić“ za najboljeg mladog debitanta na festivalu. Koncertom Boemsko veče „Nagrađenima u čast“ koji će biti održan na Trgu kulture, a na kom će nastupiti poznata glumačka imena i u čijoj ćemo interpretaciji čuti najveće hitove domaćih filmskih ostvarenja, biće zatvoren 48. Festival filmskog scenarija.