48. FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA – DAN ČETVRTI

Festival filmskog scenarija

U okviru 48. Festivala filmskog scenarija održava se Letnja škola filmske dramaturgije „Slobodan Stojanović“ čiji su polaznici studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu, a koju vodi Milan Puzić, scenarista i reditelj, kao i redovni profesor na Fakultetu filmske i televizijske dramaturgije na Akademiji umetnosti Novi Sad.
– Ono što je zaista inspirativno ove godine je što se prijavio veći broj studenata sa različitih akademija i različitih usko stručnih opredeljenja, a da im je zajednička tačka Film, tačnije scenario za film. Prepuni su pitanja, a zna se, ko pita, otvoriće mu se mogućnosti. Ozbiljno vide i osećaju da je skoro sve podređeno njima, kaže Puzić.
Mina Petrić, koja je u dva navrata bila polaznica škole, a danas je saradnica u okviru Škole filmske dramaturgije, navodi da je ovo prilika da studenti pogledaju bezmalo celu godišnju produkciju filmova što im pomaže da sagledaju tokove savremene domaće produkcije i svoje moguće mesto u njima. Zato je posebno uzbudljivo razvijati njihove ideje upravo u ambijentu FFS-a, gde je strujanje ideja vrlo živo.
Konferencija za novinare četvrtog dana Festivala filmskog scenarija protekla u znaku Đorđevića – Koste, Marka i Mladena koji potpisuju scenario i režiju za tri filma u takmičarskoj konurenciji. Kosta Đorđević govorio je o svom trećem filmu, „Sunce mamino“.
– U filmu ima dosta autobiografskog, s tim da sam se suočavao sa tim u kolikoj meri sam na jedan pogrešan način doživljavao svoje odrastanje, ali to je zato što si klinac i u protagonistu sam isto to implementirao, tako da i on potpuno pogrešno vidi svet oko sebe i samog sebe, rekao je Kosta Đorđević i najavio novi projekat na kojem radi, priču o ljudima u kasnim tridesetim godinama, o tome kako je biti ostavljen i o načinu na koji se čovek nosi sa tim.
U drugom delu konferencije, na pitanja su odgovarali Mladen Đorđević, reditelj i scenarista filma „Radnička klasa ide u pakao“ i Silvija Križan, glumica.
– Uvek sam bio sam sebi scenarista, tako nekako mi je bila najlagodnija pozicija. Ne mogu ja da razdvojim scenario od režije, rekao je Mladen i osvrnuo se na to da je veoma komplikovano pisati scenario za kolektivnog junaka.
Silvija Križan ostvarila je izuzetnu ulogu. Ona je govorila kako je izgledao rad sa Mladenom i uporedila pripreme za rad u pozorištu i na filmu.
– Mladen stvara neki čudan, čaroban svet, nešto posebno, rekla je Silvija.
U završnici konferencije za novinare, predstavljeno je novo izdanje posvećeno Gordanu Mihiću. Kulturni centar Vrnjačke Banje objavio je zanimljivu knjigu koja je proistekla iz samog Festivala „Gordan Mihić – hroničar margine“, tačnije iz prošlogodišnjeg Simpozijuma.
Knjigu su predstavili: Dejan Dabić, Saša Radojević i Srđan Čeperković. Zaključak je da Simpozijum kao zaštitni znak Festivala na ovaj način dobija jednu dodatnu specifičnu težinu. Prema rečima Srđana Čeperkovića izlaganjima sa Simpozijuma dodat je intervju Milana Nikodijevića sa Gordanom Mihićem kao veoma bitan prilog u ovoj knjizi.


U vrnjačkoj Biblioteci predstavljena su dva interesantna izdanja Filmskog centra Srbija: „Partizanski vestern Žike Mitrovića“, autora Nedeljka Kovačića i drugo, dopunjeno izdanje knjige Slobodana Šijana „Pisci u bioskopu: književna istorija naših filmskih doživljaja – antologija“.
Zoran Janković, filmski kritičar govorio je o delu „Pisci u bioskopu“, našeg čuvenog reditelja Slobodana Šijana, koji je, pored ostalog, režirao kultne filmove „Ko to tamo peva“ i „Maratonci trče počasni krug“.
Drugi deo književne večeri protekao je u razgovoru Zorana Jankovića i Đorđa Bajića, književnog i filmskog kritičara sa Nedeljkom Kovačićem, rediteljem, autorom knjige„Partizanski vestern Žike Mitrovića“, koja je proistekla iz njegove doktorske teze.
Radio Vrnjačka Banja,tradicionalno je deo Festivala filmskog scenarija. Mobilni studio stacioniran je ovaj put na festivalskoj terasi hotela Fontana, a pred mikrofonima su se smenjivali filmski radnici, gosti festivala
Četvrte festivalske večeri, publika je u vrnjačkom bioskopu mogla da vidi film Lost country koji su scenario napisali Alis Vinokur i Vladimir Perišić koji potpisuje i režiju.
Četvrto veče Festivala na Letnjoj pozornici „Danilo Bata Stojković“ započelo je minutom ćutanja povodom smrti najplodonosnijeg domaćeg scenariste Siniše Pavića. Publici se na početku večeri obratio Žarko Jokanović koji je između ostalog rekao da je izgubio jednog od najboljih prijatelja.
– Danas je jedan od najtužnijih dana srpske kulture. Ostali smo bez jednog od najznačajnijih filmskih, televizijskih stvaralaca, jednog od najznačajnijih pisaca ovog vremena. Otišao je u večnost, tamo gde mu je i mesto Siniša Pavić, ime institucija. Neki će reći da je bio najbolji srpski scenarista, neki će reći da je nesumnjivo najplodotvorniji, neki da je najupečatljiviji. Za mene je on sve to, a povrh svega i moj dugogodišnji najbolji prijatelj. Scenarista, sudija, humanista, mudrac koji promišlja stvarnost, nenadmašan u onome što radi. U jednom imenu sadržano je neizmerno veliko dobro, i ljudsko i profesionalno, kvalitet za sva vremena. Bio je i unverzalan i savremen, a ostaće i svevremen i večan. Ne samo da je postavio temelje modernog televizijskog izraza, nego je od onoga što je radio, od svog stvaralačkog opusa, stvorio kulu, koju teško da će iko ikada nadmašiti. Siniša Pavić je svoja televizijska i filmska scenarija pisao rukom na karo papiru, na kolenu preko 80.000 ručno napisanih scenarija najboljih filmova i serija koji ostaju i nama i našim potomcima kao svojevrsni udžbenici psihologije, sociologije i istorije vremena o kojima je Siniša Pavić pisao. Bio je poseban i nećemo više nikada imati nekoga ko liči na njega – pričao je Žarko.
Na Amfiteatru premijeru je imao film „Jugodrom“ scenariste Koste Peševskog i reditelja Đorđa Stanimirovića. Pred publiku je izašla ekipa filma u sastavu – Kosta Peševski scenarista i reditelj Đorđe,Marko Bulajić, direktor fotografije i glumci Vladimir Kerkez, Ljubomir Nikolić i Anđela Kribl. Prikazan je i film „Nedelja“ čiji scenario potpisuje Stefan Bošković, a režiju Nemanja Ćeranić i Miloš Radunović. Publici su se poklonili Antonio Skarpa, Alen Selimi, Marko Janketić i Husein Alijević.
Poslednje festivalske večeri nakon dodele nagrada publika će moći da vidi film „Jorgovani“ po scenariju Davida Jakovćevića koji je režirao Siniša Cvetić.