IV MEĐUNARODNI FESTIVAL KLASIČNE KAMERNE MUZIKE „ZUM“ – DAN PRVI

ZUM festival svečano je otvoren 19. avgusta. Koncert u zdanju Zamka kulture priredio je Festivalski ansambl ZUM – Andrijana Aćimović, flauta, Marija Lazić, Marko Marković, oboe, Ognjen Popović, Darko Perčević, Klarineti, Nikola Ćirić, Igor Lazić, horne, Nenad Janković, Dušan Petrović, fagoti i Ljubinko Lazić, kontrabas.
ZUM Fest je u protekle tri godine postao prepoznatljiv po visokom umetničkom nivou i po jedinstvenoj atmosferi koja spaja umetnost, prirodu i srdačnost domaćina.
Izvođači su interpretirali Serenadu za duvače br.12 u ce molu, K338, poznatu kao „Noćna muzika“. Volfgang Amadeus Mocart napisao je 1782. godine. Delo se završava trijumfalno, što unosi kontrast u inače mračan i dramatičan ton serenade. Mocart je uspeo da u jednom žanru pokaže različite emocionalne spektre.
Feliks Mendelson imao je samo 17 godina kada je napisao poznatu uvertiru za „San letnje noći“. Uvertira savršeno dočarava magični svet Šekspirove drame i rezultat je Mendelsonovog dugogodišnjeg divljenja Šekspirovom delu. Ostatak muzike komponovao je posle 16 godina. Svadbeni marš, najpoznatiji stav u celom delu, predstavlja trijumf i slavlje na kraju drame, jedinstvo i harmoniju među likovima. Publika je nagradila burnim aplauzom izvođače koji se potrudili da iskažu bogatstvo tonova i emocija koje prate i produbljuju Šekspirovu dramu, u aranžmanu Andreasa N. Tarkmana.
Umetnički direktor ZUM Festivala koji iz godine u godinu pruža nezaboravne muzičke trenutke je Darko Perčević.