IV MEĐUNARODNI FESTIVAL KLASIČNE KAMERNE MUZIKE ZUM – DAN DRUGI

Drugog dana 4. Međunarodnog festivala klasične kamerne muzike „ZUM“, Duvački kvintet „Zamak umetničke muzike“ u sastavu Andrijana Aćimović (flauta), Marko Marković (oboa), Nenad Janković (fagot), Nikola Ćirić (horna) i Darko Perčević (klarinet), publici u Zamku kulture predstavio se delima kompozitora Anatolija Ljadova, Dragane Jovanović, Žaka Ibera, Dejana Despića i Ferenca Farkaša.
Program je započeo premijernim izvođenjem u Srbiji kompozicije „Osam ruskih narodnih pesama“ Anatolija Ljadova, koja donosi bogatstvo ruskih narodnih melodija obogaćenih sofisticiranim aranžmanima za duvački kvintet i koja spaja narodne motive sa klasičnom muzikom.
Drugo festivalsko veče obeležila je svetska premijera kompozicije „Duvački kvintet“ srpske kompozitorke Dragane Jovanović. Ovo delo predstavlja interesantan spoj tradicionalnih muzičkih elemenata i modernog izraza.
U nastavku programa usledilo je izvođenje dela „Tri kratka komada“ francuskog kompozitora Žaka Ibera, čija muzika odiše živahnim ritmovima i bogatim bojama, karakterističnim za francuski muzički jezik 20. veka. Publika je imala priliku da uživa u delu „Vinjete, opus 43b“ srpskog kompozitora Dejana Despića, koja je ljubitelje klasične muzike odvela u svet melodije i harmonije Balkana kroz savremen zvuk i izražajnost. Na kraju programa izvedena je kompozicija „Stare mađarske igre iz 17. veka“, Ferenca Farkaša, mađarskog kompozitora čije stvaralaštvo spaja narodnu muziku sa savremenim kompozitorskim tehnikama.
Darko Perčević, umetnički direktor „ZUM festivala“, ali i član Duvačkog kvinteta „Zamak umetničke muzike“ istakao je da je kvintet osnovan ove godine sa ciljem da izvodi dela napisana specijalno za taj ansambl, kao i da su njegovi članovi mlade osobe koje su veliki entuzijasti željni rada i znanja na tom polju.
– Kvintet je osnovan sa ciljem napretka na tom polju i učenja i savladavanja repertoara pisanog specijalno za taj ansambl. Mi se svi znamo od ranije, neki su učesnici na festivalu još od prve godine, neki su novi, tako da se iz tog druženja spontano i rodila ideja između nas, razradili smo je i krenuli u ozbiljniji poduhvat. Postoji veliki broj kompozicija koje su pisane za taj sastav koje daju posebnu harmoniju i pružaju različit spektar boja. Izabrali smo svetski poznata dela koja smo predstavili našoj publici, bila je ovo premijera kvinteta, a plan je da nastavimo da sviramo u Srbiji i inostranstvu, poručio je Darko Perčević.