GEME I KAMEJE U ZAMKU KULTURE

U Galeriji Zamka kulture, otvorena je izložba Mnemoneye / memento / seti me se – Geme i kameje iz antičke zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu.
Izložbu su otvorile upravnica Zamka Marija Aćimović i autorka Teodora Branković, muzejski savetnik arheolog.
Posetioci su u prilici da vide deo zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu. U antičkoj zbirci Narodnog muzeja Požarevac čuva se 107 gema i kameja, 85 gema i 22 kameje, od kojih 5 pripadaju grupi vitreja. Materijal potiče sa lokaliteta u Braničevu: Viminacijuma, Lederate, Municipiuma, Marguma i datuje se u period od I- IV veka. Geme i kameje iz antičke zbirke Narodnog muzeja Požarevac izrađene su uglavnom od poludragog kamenja, ahata, karneola, ametista, jaspisa, opsidijna, gorskog kristala. Manji je deo izrađen od staklene paste i belog kvarca. Najveći broj kameja u zbirci izrađen je od višeslojnog ahata, a motivi su karaktristični za provincijsku gliptičku produkciju.

Na osnovu predstava, na ovom tipu nakita, možemo pratiti religijski i društveni život. Imaju estetku, umetničku, utilitarnu i magijsku funkciju i reflektuju stil i ikonografiju vremena u kome su nastale.
Na izložbi je izložena 51 gema i kameja, kao i 22 postera sa pojašnjenjima vezanim za tematiku koja je predstavljena na predmetima.
Gema je minijaturni obrađeni poludragi kamen sa urezanom predstavom u negativu. Kao ornamentika javljaju se mitološke scene, portreti, božanstva, geme sa natpisima, geme sa grylo tematikom, gnostičke i ranohrišćanske.
Geme su stavljane u broševe, prstenje, medaljone i ogrlice. Prvobitna namena gema bila je pečatna. U kasnijem periodu je postala ukrasna. Kameje su takođe izrađene od poludragog kamena (višeslojnog i višebojnog). Predstava na njima je reljefna, tako da osnova i ispupčena figura imaju različite boje. Spadaju u luksuzni nakit i uglavnom se nalaze u medaljonima i naušnicama.