NAJAVA – KONCERT ANĐELE STANKOVIĆ

Kulturni centar Vrnjačka Banja i najavljuje koncert na klaviru, umetnice Anđele Stanković, koji će biti održan u subotu, 31. avgusta 2024. godine, u Zamku kulture.

Anđela Stanković rođena je u Prokuplju 1993. godine. Srednju muzičku školu u Nišu završila je u klasi prof. Nataše Petrović kao učenik generacije i kao jedan od najuspešnijih učenika Muzičke škole u Nišu. Osnovne i master studije završila je na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. mr Jovanke Aranđelović. Svoje muzičke početke obeležila je nastupima na dečjim festivalima širom zemlje. Jedan od njih je i dečji festival Neka ljubav vlada Srbijom u Beogradu. Učestvovala je i osvajala nagrade na brojnim takmičenjima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Njen značajan uspeh predstavlja II nagrada na Takmičenju mladih pijanista u Barleti (Italija).

Laureat je kategorije takmičenja kamerne muzike u Kavadarcima (Makedonija) i na takmičenju Mladih pijanista u Nišu u kategoriji klavirski duo. Dobitnik je prve i specijalne nagrade na takmičenju Donne in musica u Kragujevcu za izvođenje kompozicije Tajni strah sa kvartetom Belcanto. Takođe, i Specijalne prve nagrade za izvođenje kompozicije Ruža – Dore Pejačević u kategoriji solo klavir. Usavršavala se kod brojnih pedagoga, kao što su Boris Kraljević, Jurij Kot, Đorđe Milojković, Aleksandra Pavlović, Miša Dacić, Maja Rajković. Dobitnik je stipendije opštine Prokuplje, republičke stipendije i stipendije Fonda za mlade talente – Dositeja. Nastupala je kao solista sa Niškim simfonijskim orkestrom u sali NSO pod upravom dirigenta mr Zorana Stanisavljevića. Beleži i nastup sa orkestrom Fakulteta umetnosti u Nišu u Kolarčevoj zadužbini pod upravom dirigenta dr Milene Injac. Objavila je i CD u okviru izdavačkog centra Fakulteta umetnosti u Nišu sa kompozicijom Sedam balkanskih igara, kompozitora Marka Tajčevića u okviru projekta Unapređivanje izvođačkih sposobnosti mladih muzičara koje je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Dobitnik je Povelje Univerziteta u Nišu kao najvećeg priznanja za najboljeg diplomiranog studenta 2019. godine. Aktivni je solo, kao i kamerni izvođač i zabeležila je celovečernje koncerte u zemlji i inostranstvu, od kojih se izdvajaju koncerti u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, kao i koncerti u Kardici (Grčka) i na Međunarodnom festivalu mladih u Balčiku (Bugarska).

Učestvovala je u više projekata u okviru Erasmus+ mobilnosti mladih širom Evrope (Španija, Portugal, Italija, Sen Martin – Karipska ostrva, Turska, Estonija, Finska itd.). Član je Akademskog hora Studentskog kulturnog centra u Nišu sa kojima je nastupala i kao klavirski saradnik. Sa SKC- om je ostvarila saradnju na projektu opere Služavka gospodarica, koja je zabeležila izvođenja širom Srbije i regiona. Student je Specijalističkih akademskih studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. dr Ljiljane Vukelje. Zaposlena je na Fakultetu umetnosti u Nišu u zvanju stručni saradnik za užu umetničku oblast Klavir.