MUZIČKE BRAVURE ANĐELE STANKOVIĆ

U organizaciji Kulturnog centra Vrnjačka Banja, poslednjeg dana avgusta, publika u Zamku kulture imala je priliku da čuje dela Johana Sebastijana Baha, Vasilija Mokranjca, Đerđa Ligetija, u izvođenju umetnice Anđele Stanković.
Mlada umetnica je istakla da joj predstavlja veliko zadovoljstvo što ima priliku da povremeno nastupa u vrnjačkom Zamku kulture, i to kao kamerni i kao solo izvođač.
– Dela koja su danas na repertoaru, a to su Etide i Intime od Vasilija Mokranjca, Koralni preludijum od J.S. Baha, kao i Etida i Musica ricercata od Đerđa Ligetija. Predstavljaju program koji pripremam za Specijalistički umetnički projekat na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof dr Ljiljane Vukelje. Zajedno sa kolegom pripremam i projekat u okviru podrške od strane Sokoj-a. Biće sedam koncerata u Srbiji. Jedan od njih biće i ovde u Zamku kulture. U pitanju je muzika srpskih modernih i savremenih kompozitora, rekla je Anđela Stanković.
Anđela Stanković nakon završene Muzičke škole u Nišu, upisuje Fakultet umetnosti u Nišu, gde i masterira. Od malih nogu iskazala je ogromnu ljubav prema muzici i klaviru. Prve nagrade osvaja na dečjim festivalima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Ostvaruje značajan uspeh, 2. mesto na Takmičenju mladih pijanista u Barleti, Italija. Nagrade nisu izostale ni sa takmičenja kamerne muzike u Kavadarcima (Severna Makedonija), takmičenja Donne in musica u Kragujevcu za izvođenje kompozicije „Tajni strah“ sa kvartetom Belcanto, te Specijale prve nagrade za izvođenje kompozcije Ruža – Dore Pejačević, u kategoriji solo klavir. Iz bogate karijere, ove mlade umetnice, treba izdvojiti celovečernje koncerte u zemlji i inostranstvu (Grčka, Bugarska, Španija, Portugalija, Estonija, Turska, Finska) od kojih treba pomenuti koncerte u kripti Crkve Svetog Marka u Beogradu i u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.
Dobitnik je stipendije opštine Prokuplje, republičke stipendije i stipendije za mlade talente – Dositej.