48. FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA – PRVI DAN

Festival filmskog scenarija, kao jedinstven u Evropi koji je posvećen scenaristima odnosno scenariju, ove godine obeležava 48  godina postojanja. Tokom festivalskih dana biće prikazano 12 filmskih ostvarenja, 11 u trci za najbolji scenario i jedan van konkurencije.

Odluku o tri  najbolja scenarija, doneće žiri u sastavu Srđan Anđelić – reditelj i scenarista, Nenad Pavlović -reditelj i scenarista i Miroslav Momčilović – reditelj i scenarista, dok će nagradu tradicionalno dodeliti i žiri novinara.

Savršen uvod u otvaranje 48. Festivala filmskog scenarija bio je koncert na Trgu kulture benda „Šlagvort“ iz Novog Sada. Na repertoaru je bila muzika iz filmova.

Usledio je svečani defile učesnika Festivala, a voditeljski par poželeo je dobrodošlicu ovogodišnjim učesnicima: članovima žirija, scenaristima i rediteljima, studentima dramaturgije – budućim scenaristima,  predstavnicima Filmskog Centra Srbije i svih filmskih festivala Srbije. Zatim, producentskom i organizacionom timu Festivala pod dirigentskom palicom Marka Jovičića, pokroviteljima, predstavnicima Opštine Vrnjačka Banja, Ministarstva kulture Republike Srbije. Nakon što su goste dočekali predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović i direktor Kulturnog centra Saša Milenković, usledilo je svečano otvaranje na sceni Amfiteatra „Danilo Bata Stojković“.

Vrnjčanima i gostima obratio se Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja koji je istakao da je ovo festival pravog takmičarskog duha gde pobeđuju oni koji su u tom trenutku najbolji. Poželeo je uspešan rad žiriju koji će i ove godine imati težak zadatak, a učesnicima da uživaju u lepotama Vrnjačke Banje.

Marku Janketiću „Zlatnik cara Konstantina“ – uručila je, u ime žirija grada domaćina, Jasmina Trifunović dok je profesor Milan Nikodijević nagradu „Zlatno pero Gordana Mihića“ za izuzetan doprinos scenarija u nacionalnoj kinematografiji uručio scenaristkinji i rediteljki, Biljani Maksić. Uz reči da je nagrada potvrda da njen identitet nije bio besmislen, svečano je otvorila ovogodišnji Festival filmskog scenarija.

Publici se poklonio deo tima koji je radio na premijerno prikazanom filmu „Bauk“: glumci Vojin Ćetković, Mlađan Crkvenjaš, Vuk Saletović, Milena Jakšić, Anđelija Filipović, Jakša Prpić, Sara Klimoska, Nikola Ognjanović, direktor filma, Ninoslav Ćulum, pomoćnik režije, Asen Vapcarov Ace, kompozitor, Ljubomira Stojanova, koproducentkinja filma, Nikolaj Mutafčijev, producent filma, Jasenka Jasniger Radovanović, producentkinja filma i Goran Radovanović, reditelj i scenarista.

Publika je aplauzom pozdravila i  ekipu filma „Poslednji strelac“: Novaka Puletića, Aleksandru Belošević, Jelicu Kovačević, Tamaru Belošević, izvršnog producenta filma, Nenada Jezdića i Branislava Jankovića, scenaristu.