48. FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA – DAN DRUGI

Drugi dan 48. Festivala filmskog scenarija započeo je izložbom fotografija „Bata u 90 slika“, povodom 90 godina od rođenja legende jugoslovenske i srpske kinematografije, Velimira Bate Živojinovića, koji je bio jedan od inicijator osnivanja Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, manifestacije koja u Vrnjačkoj Banji traje dugih 48 godina.
Putujuću izložbu „Bata u 90 slika”, čine fotografije iz bogate arhive časopisa „Borba”, a postavka je sačinjena u saradnji „Borbe” i porodice Živojinović, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Autorka izložbe koju posetioci festivala mogu videti u konferencijskoj sali hotela „Fontana“ je Elena Stojanović, glavna i odgovorna urednica časopisa „Borba“.
Na prvoj konferenciji za medije održanoj 14. avgusta, predstavile su se ekipe filmova „Bauk“ koji je premijerno prikazan na 48. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i „Poslednji strelac“.
Goran Radovanović je u stvaranju filma „Bauk“ preuzeo odgovornost da izradi delo koje će nositi arhetipske vrednosti i služiti kao podsetnik na događaje iz 1999. godine. Kroz ovu priču, Radovanović je nastojao da stvori film koji ne samo da oslikava lična i kolektivna iskustva tog perioda, već i da pruži dublje razumevanje i refleksiju na istorijske događaje koji su oblikovali to vreme.
Dok je pisao scenario, reditelj je kao uvod iskoristio prevod Geteove pesme ‘Bauk’. Prevod Alekse Šantića je najpoetičniji i najpoznatiji u srpskom jeziku i kulturi. U Šantićevom prevodu, ‘bauk’ simbolizuje strah, što je u velikoj meri uticalo na ton filma. Film je pomeren prema tom strahu i odnosu oca i sina, što je i razlog zašto je pesma korišćena. U pesmi, strah i nedostatak oca su predstavljeni kroz sliku oca koji nosi sina i koji umire u njegovom naručju. U ovom filmu, dete stalno traži oca, prisutne su različite emocije, dete koje pati, potreba za celinom porodice, ovo je film koji se bavi porodicom.


Drugo predstavljanje na prvoj konferenciji za medije imao je film „Poslednji strelac“, čiji scenario potpisuje Branislav Janković, a režiju Darko Nikolić. Branislav Janković, poznat po svojim romanima, sada se prvi put okušao u ekranizaciji scenarija. Kao scenarista, on ističe da ova uloga ne dolazi sama od sebe.
Janković je priznao da nije planirao da se bavi pisanjem scenarija, ali kada je producent Nikola Burovac zatražio triler, Janković je predložio dramu. Tako je na kraju nastao triler-drama ‘Poslednji strelac’, na obostrano zadovoljstvo. Janković je naglasio da mu je bilo lakše da piše scenario kada je imao konkretan lik u glavi, poput Jezdićevog karaktera i dodao da su mu ranije uloge, njegov opus, karakter i način glume olakšali mi rad.
Tamare Belošević, producentkinja, istakla je da film predstavlja dramu sa elementima akcije i trilera i dodala da su se bazirali na drami, odnosima koji su komplikovani ali vrlo jasni između ta dva prijatelja i kuma koji su se rastali pa su se onda silom prilika ponovo spojili.
U okviru pratećeg programa 48. Festivala filmskog scenarija, započela je Letnja škola filmske kritike koju Centar za decu i omladinu Vrnjačka Banja tradicionalno organizuje su saradnji sa Kulturnim centrom Vrnjačka Banja. Filmski novinar Radio Beograda, Vladimir Džudović vodi Školu filmske kritike koja okuplja mlade ljude, buduće intelektualce koje zanima umetnost i kultura, a ove godine moto je da budu svoji i znatiželjni.
Tradicionalnu, Letnju škola filmske dramaturgije „Slobodan Stojanović“ čiji su polaznici studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu i Akademije umjetnosti u Banja Luci vodi Milan Puzić, scenarista i reditelj, kao i redovni profesor na Fakultetu FTV dramaturgije na Akademiji umetnosti Novi Sad.

Narodna biblioteka “Dr Dušan Radić“ tradicionalno tokom festivala predstavlja izdavače koji se bave knjigom o filmu. Ovaj put, pred publikom je izložba „Film izbliza 50 godina akademije u novom sadu“. Pored autora Srđana Čeperkovića, o Akademiji su govorili profesor Milan Nikodijević koji je spona Vrnjačke Banje i Akademije umetnosti u Novom Sadu i dekan, profesor Siniša Bokan.
Pre večernje projekcije filmova, na Trgu kulture održan je koncert filmske muzike. Na sceni je nastupio Princ od Vranje, koji je izveo popularne filmske hitove, upotpunjavajući večernji program festivala.
Takmičarski program drugog festivalskog dana otvorila je projekcija u vrnjačkom bioskopu filma „Pored tebe“ scenariste i reditelja Stevana Filipovića. Deo glumačke ekipe ovog filma poklonio se publici na amfiteatru – glumci Jelena Kesić, Nikola Glišić, Andrej Pipović, a zatim je usledila premijera filma „Ciklus“. Pred festivalsku publiku izašao veći deo ekipe filma na čelu sa scenaristkinjom, Jelenom Stojković koja zajedno sa Markom Jovičićem potpisuje i režiju za ovaj film.
Za kraj večeri prikazan je film „Ruski konzul“ za koji i scenario i režiju potpisuje Miroslav Lekić. Konstantin Fidanov glumac, i producent Dragan Đurković izašli su pred publiku.
Publika će treće festivalske večeri moći da vidi filmove „Sunce mamino“, „Za danas toliko“ i „Radnička klasa ide u pakao“.