48. FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA – DAN TREĆI

Tema simpozijuma scenarija u okviru 48. Festivala filmskog scenarija je „Krimići u regionalnoj kinematografiji: Pavao Pavličić kao paradigma“. Moderator simpozijuma koji je održan trećeg festivalskog dana u vrnjačkoj biblioteci bio je Dejan Dabić. Dabić je sa učesnicima Sašom Radojevićem, Markom Jankovićem, Đorđem Bajićem, dr Dejanom Ognjanovićem i Srđanom Savićem pokušao da sagleda širu slika o statusu krimića u kinematografiji našeg regiona, kako u vreme zajedničke države, tako i nakon njenog raspada.
Saša Milenković, direktor Festivala filmskog scenarija, rekao je da je doneta odluka da se ponovo započne sa publikacijom simpozijuma, odnosno tzv. Simpoziona.
Na drugoj konferenciji „Tačno u podne“ u festivalskom centru Hotela „Fontana“ predstavile su se ekipe filmova „Pored tebe“ i „Ciklus“.
Film Stevana Filipovića „Pored tebe“ drugi je deo trilogije koja počinje sa „Pored mene“, a završiće sa „Pored nas“. Svaki od filmova žanrovski je drugačiji, ali je tema ista – grupa ljudi zaključana je u datom prostoru, pa prvi deo govori o grupi maturanata zaključanih u školi, a drugi dolazi pet godina posle i zapravo je prvi srpki film koji kao jednu od tema ima i pandemiju koronavirusa. Glumci Jelena Kesić, Nikola Glišić i Andrej Pipović nastavili su svoje likove iz prvog dela pa su govorili o nastanku filma iz svog, glumačkog ugla, o tome kako je svako promišljao na temu kako će se njegov lik dalje razvijati, o tome koliko je bilo teško nositi se sa „zaključavanjem“, o trilerskom zapletu filma.
Horor triler „Ciklus“ premijerno je prikazan na 48. FFS , a na konferenciju dan posle došao je veći deo ekipe filma na čelu sa scenaristkinjom Jelenom Stojković koja zajedno sa Markom Jovičićem potpisuje i režiju za ovaj film. Priča teče u više vremenskih ravni, a ideja za scenario rodila se na Zlatiboru gde kruži legenda još iz XVIII veka.
—Imala sam ideju i viziju i zahvaljujući sjajnoj ekipi i meštanima, uspela sam da je realizujem. Odstupalo se od scenarija na onim mestima gde nisam znala kako to da režiserski izvedem, ali smo bili ambiciozni i verovali u projekat i pokazalo se da smo posao uspešno i završili, rekla je Jelena nadovezujući priču sa izazovima režiranja u četiri ruke i konstruktivnim raspravama sa Jovičićem.
Film je bogat kadrovima i lokacijama i jedan od retkih koji je u potpunosti izašao iz Beograda.
Čuveni jugoslovenski reditelj Lordan Zafranović, održao je masterklas u sali vrnjačkog bioskopa. Studenti koji su učesnici Letnje škole dramaturgije, kao i posetioci Festivala, imali su priliku da čuju dragocene uvide i savete od legendarnog režisera.


Zafranović se zahvalio organizatorima na pozivu i uputio zahvalnost Festivalu filmskog scenarija zato što je omogućio da se važna profesija scenariste počne ceniti. Dodao je da nijedan autor sa kojim je sarađivao nije imao toliko mašte koliko ima život, kao i da život radi neponovljive scenarije i može da napiše ono što ne može niko.
U vrnjačkoj Biblioteci promovisana su dva reprezentativna izdanja Radio televizije Srbije, knjige: „Idemo dalje“, u izdanju Fondacije Slobodana Stojanovića i „Mojih 500 glumaca“ Zdravka Šotre. O Slobodanu Stojanoviću i Zdravku Šotri nadahnuto su govorili: Miloš Stojanović, Biljana Bošnjak Draganović, Ana Marija Simonović, Milan Nikodijević, Zlata Numanagić i Petar Božović.
Bend „Locomotion“ na Trgu kulture održao je koncert „Muzika iz filmova“.
Na sceni Letnje pozornice prikazan je film „Za danas toliko“ za koji scenario i režiju potpisuje Marko Đorđević. Publici su se poklonili: Kosta Đorđević, reditelj i scenarista filma „Sunce mamino“, Mladen Đorđević, reditelj i scenarista filma „Radnička klasa ide u pakao“ i Silvija Križan, u ulozi Stanke.
Četvrtog festivalskog dana publika će moći da vidi u bioskopu „Lost country”, a na Amfiteatru filmove „Jugodrom“ i „Nedelja“