KONCERT DUA „BRAĆA ĐONIĆ“

Publika je 5. avgusta uživala na koncertu koji je ispred Zamka kulture priredio Duo „Braća Đonić“. Repertoar je predstavljao jedno pravo muzičko putovanje Balkanom, izvorne, narodne, gradske pesme, sevdalinke, kao popularne pesme Miroslava Ilića, Dragiše Nedovića, Šabana Šaulića, Tome Zdravkovića…
Andrija Đonić, solista na harmonici i Igor Đonić, vokalni solista čine vokalno-instrumentalni duo „Braća Đonić“. Duo je počeo sa radom 2022. godine u cilju očuvanja kvalitetne izvorne i umetničke narodne muzike sa prostora Srbije i okolnih balkanskih zemalja. Pored velikih solističkih koncerata, učestvovali su na mnogim državnim manifestacijama koje svojim trajanjem daju doprinos očuvanju kulture, umetnosti i istorije naše zemlje.
Muzički talenat Igora Đonića (2005) prepoznala je njegova učiteljica Aleksandra Toskić. Pevao je u školskom horu pod upravom nastavnika Bratislava Lazarevića. Završio je OMŠ ,,Kornelije Stanković“, smer solo pevanje u klasi prof. Nine Marušić. Na mnogim republičkim i međunarodnim takmičenjima osvajao je prve nagrade. Student je PMF u Kragujevcu na smeru ekologija. Stručno pevačko usavršavanje nastavio je kroz rad sa prof. Ninom Marušić.
Andrija Đonić (1996) poseduje izvanrednu muzikalnost i talenat za harmoniku upotpunjene jako razvijenim sluhom. Prve korake sa harmonikom, kao i osnove ovog instrumenta, stekao je u saradnji sa pedagogom Dejanom Jankovićem dok je svoje usavršavanje nastavio kao član muzičko – edukativne radionice „Uvertira“ iz Kraljeva gde radi sa prof. Miloradom Murganićem. Diplomirao je na PMF u Kragujevcu na smeru informatika. Završio je master akademske studije elektrotehnike i računarstva na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu. Trenutno je student doktorskih akademskih studija elektrotehnike i računarstva. Radi kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu na Katedri za informatiku i kvantitativne metode.