SPOMEN PARK POPINA

U godini kada su obeležavane četiri decenije od Popinske bitke iz Drugog svetskog rata, 1981. godine, otkriven je Spomen park Popina. Građen je od 1978. godine zajedničkim trudom vrnjačke i trsteničke opštine.  Kompleks se nalazi na vrhu brda Nemrak, iznad Popinske reke, u mestu Štulac, između Vrnjačke Banje i Trstenika i zauzima površinu od 12 hektara.

SPOMEN - PARK "POPINA"
Štulac

Na tom su mestu 13. oktobra 1941. godine Trstenički partizanski odred i Dragosinjačka četa Kraljevačkog odreda vodili višečasovnu borbu protiv delova 171. nemačke divizije, petostruko nadmoćnije. Ova bitka je ostala poznata kao jedna od prvih frontalnih borbi partizana i okupatorskih snaga. Verovatno je i poslednja udružena borba pristalica komunizma i monarhije protiv fašista. Tokom bitke stradalo je 38 boraca iz Vrnjačke Banje. Epilog čitave operacije bilo je streljanje oko 2.300 talaca u Kraljevu od 15. do 20. oktobra 1941.

Arhitekta Bogdan Bogdanović je autor spomen-obeležja „Nišan“ koje simboliše ratnika na mrtvoj straži. Spomen park kod lokalnog stanovništva poznat i pod nazivom  „Snajper“.

Bogdanovićevo poslednje delo iz oblasti memorijalne arhitekture osmišljeno je kao trodelna kompozicija od kamenih blokova sa zajedničkom osovinom. Spomenik je građen od jablaničkog granita.

Na spomen – ploči ispred spomenika, koj je visok 18 metara, stoji tekst: „Ovde je 13. oktobra 1941. godine braneći granice Užičke republike Vrnjačko-trstenički NOP odred vodio žestoku borbu s petostruko nadmoćnijim nemačkim kolonama“. Takođe, nalazi se i natpis „Ako treba, ponovi me“.

Godine 2019. godine, Spomen park Popina proglašen je za znamenito mesto.