ZAMAK KULTURE

Na brdu iznad izvora „Topla voda“ izdiže se velelepna građevina iz 19. veka koja svojim izgledom i arhitekturom krasi Vrnjačku Banju duže od 130 godina. Pored Hrama rođenja presvete Bogorodice, letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, namesnika maloletnog kralja Aleksandra Obrenovića, današnji Zamak kulture, predstavlja jednu od najstarijih i najreprezentativnijih građevina u Vrnjačkoj Banji.

Vila je građena od 1888. do 1894. godine, po ugledu na italijanske poljske vile sa severa Apeninskog poluostrva u duhu romantičarskog istorcizma s renesansnim elementima, a na predlog Jovana Belimarkovića, i uz skicu generalovog sestrića, građevinskog inženjera Pavla Denića.

Zamak kulture

Letnjikovac je projektovao Franc Vinter, austrijski inženjer zaposlen u Ministarstvu građevine Kraljevine Srbije. Zamak je sagrađen od belog mermera iskopanog iz ličnog Belimarkovićevog majdana s padine Goča. U njemu su do sedamdesetih godina prošlog veka živeli naslednici generala, a posetioci nisu mogli da svedoče velelepnosti njegovih prostorija sve do 1983. godine.

Dvorac Belimarkovića otkupila je Opština Vrnjačka Banja 1968. godine, za muzej, galeriju i manju koncertnu dvoranu, kada je postao Zamak kulture. Objekat je zaštićen Zakonom o zaštiti spomenika kulture u statusu objekata od velike vrednosti za Republiku Srbiju. Od 1968. do 1983. godine je restauiran po planovima arhitekte Ivana Antića. Tom prilikom mu je, donekle, promenjen autentičan izgled. Danas je to mesto gde se održavaju mnoge manifestacije: izložbe, koncerti, prezentacije, promocije i druga kulturna dešavanja.

POSTAVKE U ZAMKU KULTURE

U Zamku kulture se nalaze arheološka, etnološka, istorijska, umetnička i prirodnjačka zbirka. Stalnu postavku čini pet celina.

Na spratu je memorijalna izložba „Spomen-soba đenerala Belimarkovića“ koja kroz deo sačuvanog nameštaja, kopija dokumentacije i fotodokumentacije prikazuje vezanost ovog generala za Vrnjačku Banju.

Tri istorijske tematske celine su: Lađarište – praistorija Vrnjaca koja predstavlja tragove najstarijeg trajnog naseljavanja na vrnjačkoj teritoriji; “Optimum refugium balnea est – Poslednje utočište je banja – vrnjačka teritorija u rimskom periodu“; „Vasa Popović, ratni fotograf i inženjer vrnjački“ koja pokazuje život ovog inženjera, koji je kao ratni fotograf, prvi snimio proboj Solunskog fronta, a posle rata je kao inženjer sa prof. Vladom Mitrovićem radio na kaptaži tople mineralne vode.

U podrumskom delu je stalna postavka „Kultura sećanja – nostalgija – put za Narniju“. Nastala je od poklona građana za muzej i slika, period od modernog otkrivanja Vrnjaca 1868. do sedamdesetih godina 20. veka.

U objektu postoji Umetnička zbirka Zamka kulture sa zbirkom grafika, slika i skulptura. Takođe, postoji i Umetnička zbirka koja sadrži dela iz projekata „Vrnjački likovni krug“, „Koncentrični krugovi umetnosti“ i „Savremena likovna scena“ koje se izlažu povremeno.

U Zamku kulture se održavaju koncerti klasične muzike, kao i tradicionalni Međunarodni festival klasične muzike „Vrnjci“. Ovo je mesto održavanja mnogih kulturnih dešavanja poput dramskih kolaža, promocija knjiga, predavanja, letnje škole i akademije. Tako je Zamak kulture, ušuškan u zeleni vrt, nezaobilazna destinacija za sve posetioce Banje. Zamak kulture je deo Kulturnog centra Vrnjačka Banja, a ulaz je za sve posetioce besplatan.