VRNJAČKE NOVINE

Vrnjačke novine su jedini štampani medij koji ovdašnju hroniku događaja i pojava beleži duže od pola veka. Pokrenute su na inicijativu tadašnjeg predsednika SO Vrnjačka Banja, Bogoljuba Bate Vukovića. Prvi broj pojavio se 2. jula 1968. godine, povodom stogodišnjice osnivanja banje kao modernog turističkog mesta.

Prvu redakciju činili su (volonteri) Dragoslav Jovanović Crndža, kao glavni i odgovorni urednik, Milan Sotirović Šole, Miroslav Ilić Uča, Zoran Stanojević, Branko Radosavljević, Rade Stanisavljević i Boško Stanojčić Ruđinčanin (kasnije prvi profesionalni urednik). Prvi broj pojavio se kao podlistak „Borbe“ u 3.500 primeraka i odmah zadobio poverenje oko 3.000 pretplatnika u 26 gradova.

Vrnjačke novine

Vrnjačke novine izlazile su petnaestodnevno. U zlatnom periodu novina, osamdesetih godina prošlog veka, pretplatnici su bili mnogi Vrnjčani u dijaspori i prijatelji Banje. Kao i Radio Vrnjačka Banja i Vrnjačke novine su poslovale u sklopu Kulturnog centra.

Godine 1995. delatnost medija se izdvaja iz Kulturnog centra. Tada nastaje Javno preduzeće „Radio Vrnjačka Banja i Vrnjačke novine“, kasnije Javno preduzeće „Radio-televizija Vrnjačka Banja i Vrnjačke novine“. Osnivačka prava nad Vrnjačkim novinama 2007. godine, Odlukom SO Vrnjačka Banja u skladu sa zakonom preneta su na Kulturni centar. Tada je definisano da će one ubuduće izlaziti mesečno kao publikacija. Početna forma časopisa „Vrnjačke novine“ je do današnjeg dana održana. Sačinjavaju je dve celine: stručni tekstovi i Banjska hronika. Prateći trendove, od 2016. godine vesti se plasiraju i putem portala Vrnjačke novine, te društvenih mreža – Fejsbuk profila i Instagrama

Na stranicama Vrnjačkih novina ostali su zabeleženi svi najbitniji događaji društveno-političkog, sportskog, kulturnog, privrednog i turističkog života Vrnjačke Banje. Takođe, zabeleženi su, nažalost, i ratovi iz devedesetih godina  prošlog veka, politička previranja, društveno-ekonomske krize, elementarne nepogode, ali i blistavi trenuci u turizmu, sportu i kulturi Vrnjačke Banje.

Mnogi ugledni Vrnjčani su pisali za Vrnjačke novine. Glavni i odgovorni urednici bili su i Živorad Nikolić (Žika Šarenica), Nedeljko Radulović, Ognjan Topalović, Slobodan Dišović, Ljubomir Vojić, Mila Vasojević.

Današnju redakciju čine: Marina Stanković Janković, Ana Stojković, Srđan Udovičić, Vesna Đorđević i Daniel Coković.

Osnovni cilj i nastojanje redakcije „Vrnjačkih novina“ i uređivačkog kolegijuma je zastupljenost svih oblasti iz života Vrnjačke Banje, kako se i u samom nazivu navodi „Časopis za turizam, zdravstvo, privredu, kulturu, sport i društvena pitanja“.