VRNJAČKI BIOSKOP

Da li ste znali da je Vrnjačka Banja pre Drugog svetskog rata imala pet bioskopa? Prva filmska predstava u Vrnjačkoj Banji vezuje se za 1926. godinu. Tada je prvi od pet bioskopa, između dva svetska rata, otvorio Rudi Prohaska, veteran našeg filma. Nakon toga je hotelijer Milutin Soldatović u hotelu „Orlovac“ otvorio bioskop „Soldatović“, koji je imao 180 mesta i jenom nedeljno menjao repertoar. Bioskop „Belić“ je otvoren 1933. godine, sa 70 sedišta i baštom od 150 mesta, gde su u letnjim mesecima svakodnevno prikazivani zvučni filmovi. Bioskop „Evropa“ Jarsolava Fofonke otvoren je 1936. godine, sa 200 mesta.

Tokom letnje sezone, od 15. maja do 15. oktobra, radila je i dvorana „Goč“ Aleksandra Štražmeštera, sa 250 mesta. Od svih bioskopa, nakon Drugog svetskog rata jedino je „preživeo“ bioskop „Goč“, koji se nalazio u zgradi kod restorana Istra. Pre rušenja zgrade, filmove je emitovala Radnja za prikazivanje filmova „Kozara“.

Vrnjački bioskop

Današnji bioskop se nalazi u dograđenom objektu nekadašnjeg hotela „Evropa“. Hotel „Evropa“ izgrađen je 1906. godine. Vlasnik objekta je bio zemljoradnik i ugostitelj Bogoljub Vidaković iz Vrnjaca. Originalna zgrada je bila prizemna građevina produžene pravougaone osnove, sa kraćom, glavnom fasadom, okrenutom ka ulici. Hotel je raspolagao sa 4 sobe i restoranom, a prostorije restorana su služile i kao bioskopska sala gde su filmovi prikazivani tokom cele sezone.

Nakon Drugog svetskog rata zgrada je pretrpela izmene. Izgradnja bioskopsko-pozorišne dvorane otpočela je 1955. godine. Proširenjima, izmenama i sukcesivnom adaptacijom potpuno je izbrisan prvobitni izgled objekta „Evropa“. Nekadašnji objekat je uklopljen u okviru novog, koji ima pristupni trem i fasadu, u duhu svedene moderne građevine. Bioskop je, dobio ime „Kozara“i isto je zadržao do 90-ih godina prošlog veka.

Bioskopsko-pozorišna dvorana sa galerijom ima 242 sedišta. Ukupna površina dvorane je 720 m2, od čega je 260 m2 scena, 250 m2 sala, dok su ostalo garderoba i šminkernica. U tehničkom smislu, scenska i audio vizuelna tehnika Vrnjačkog bioskopa je dobro i savremeno opremljena tako da se u njoj održavaju raznovrsne filmske, pozorišne i druge predstave, kao i muzičko-zabavne priredbe.