FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA – DAN PETI

Na petom festivalskom danu, poslednja konferencija za medije, kao i obično, uključivala stalne rubrike kao što su bilten i predstavljanje filmova viđenih prethodnog dana. Međutim, ovaj put je imala i poseban značaj jer je služila kao mesto za proglašenje pobednika festivala.
Konferencija je započela minutom ćutanja u čast preminulog scenariste Siniše Pavića. On je bio jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih scenarista, poznat po svojim radovima u televizijskoj i filmskoj produkciji. Njegovi scenariji ostavili su dubok uticaj na razvoj televizijske serije i filma u regionu.
Konferencija je okupila ekipe filmova „Jugodrom“, „Nedelja“ i „Jorgovani“. Imali su priliku da predstave svoje radove i odgovore na pitanja novinara. Razgovor sa filmskim ekipama vodio je dvojac moderatora, Đorđe Bajić i Zoran Janković.

Proglašenjem pobednika, uručenjem nagrada i projekcijom filma „Jorgovani“ Siniše Cvetića, na Letnjoj pozornici, a onda i koncertom „Boemsko veče“ na Trgu kulture, zvanično je zatvoren 48. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.
Pobednik Festivala 2024. je scenarista Mladen Đorđević za film „Radnička klasa ide u pakao“.
—Duhovit, hrabar, žanrovski dosledno sproveden, izazovno šokantan scenario. Autor vešto izbegava stereotipe koji se postavljaju pred istočnoevropsku kinematografiju, dok istovremeno osvetljava putokaz mladim autorima, stoji u obrazloženju žirija koji je ove godine radio u sastavu Miroslav Momčilović, Nenad Pavlović i Srđan Anđelić.
Druga nagrada pripala je scenariju Davida Jakovljevića za film „Jorgovani“ u režiji Siniše Cvetića za „veoma vešto napisan tekst sa pregršt humora“, a treća Kosti Đorđeviću za „Sunce mamino“ koji je ovaj film i režirao i za koji žiri kaže da je „šarmantno skrojena crnohumorna komedija o tinejdžerskoj ljubavi, isprepletana svakodnevnim problemima današnjice“.
—Scenario je čist, koherentan, intrigantan. Pokušaj da se kaže nešto ozbiljnije, da se kaže nešto o aktuelnom trenutku, bez političkih pitanja, već na slikovit način, obrazložila je Zorica Dragojević ispred Žirija novinara i filmskih kritičara.
U čast pobednika i nagrađenih na Trgu kulture održano je „Boemsko veče“. Neke od najlepših numera domaće filmske muzike izvodili su naši poznati glumci uz pratnju „Barakuda benda“. Nastupili su Aljoša Vučković, Dušan Svilar, Ljiljana Stjepanović, Đorđe David, Kristina Jovanović, Kristina i Vladan Savić, Jelena Jovičić, Husein Alijević Husa, Vesna Paštrović, Saša Đurašević uz vatromet nota i emocija.

Tokom koncerta na Trgu kulture dodeljena je i nagrada „Marko Živić“ za najboljeg mladog glumca – debitanta Festivala koju su ravnopravno podelili Jakša Prpić za ulogu u filmu „Bauk“ i Alen Selimi za ulogu u filmu „Nedelja“.
Nagrada publike za najbolji film pripala je filmu „Nedelja“ Nemanje Ćeranića.
Uz pesmu „A, sad adio“ iz kultne serije „Vruć vetar“ spuštena je zavesa 48. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.