„PESNIKOVANJE“ – OBELEŽEN SVETSKI DAN POEZIJE

Povodom Svetskog dana poezije, u Zamku kulture, u organizaciji Kulturnog centra Vrnjačka Banja, održana je manifestacija „Pesnikovanje“.

Pesnikovanje Kulturni centar Vrnjačka Banja Zamak kulture

Lepota poezije leži u jedinstvenom doživljaju svake pesme, jedinstvenoj simbolici. Pesnici na indirektan način, kroz metafore i aluzije, pričaju neverovatne priče. Slikaju slike rečima. I, prenose informacije direktno iz srca.

– Zamak kulture se i ove godine pridružuje slavlju poezije svojim već tradicionalnim „Pesnikovanjem“. Tim povodom angažovane su sve prosvetne institucije, profesori, nastavnici i učenici sa teritorije Vrnjačke Banje. Učenici će recitovati stihove iz omiljenih pesama. Na taj način će nas podsetiti na važnost i snagu pesničkih reči, rekla je Marija Aćimović, upravnik Zamka kulture, pozdravljajući prisutne.

Članovi žirija bili su: Mirjana Đurašević, bibliotekarka, Srđan Čeperković, pesnik i Duško Domanović, pisac. Domanović je kazivanjem svoje pesme o dve palačinke otvorio ovogodišnju manifestaciju. Mališani su sa interesovanjem ispratili stihove koji slikovito opisuju seosku palačinku filovanu džemom i gradsku s eurokremom.

Atmosfera u Zamku bila je svečana, kako to i dolikuje, prošarana osmesima recitatora ohrabrenih podrškom svojih učitelja, nastavnika, roditelja, bliskih rođaka. Od srca su interpretirali stihove i tako osvojili srca publike, ali i uspešno savladali tremu od javnog nastupa i postali smeliji i odvažniji.

Svetski dan poezije obeležava se već 25 godina u cilju promocije pisanja, čitanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom sveta. Ovaj dan na jedinstven način izražava kreativnost ljudskog uma i podržava univerzalnu umetnost. U prilog tome ide i nastup više od stotinu učenika osnovnih škola sa teritorije vrnjačke opštine: „Popinski borci“, „Bane Milenković“ Novo Selo, „Branko Radičević“ Vraneši, kao i đaka Gimnazije, Ugostiteljsko-turističke škole i studenti Fakulteta za hotelijerstvo i turizam.