USKRŠNjI SALON U ZAMKU KULTURE

Uskršnji salon u Zamku kulture otvoren je 29. aprila 2024. godine, po 22. put. Radovi mališana svih prosvetnih ustanova sa teritorije Opštine Vrnjačka Banja, kao i Udruženja roditelja dece ometene u razvoju i Udruženja „Vesela kuhinjica“, biće izloženi do 14. maja.

U Zamku kulture izloženi su radovi 216 učesnika, a na otvaranju izložbe podeljene su i nagrade autorima najuspešnijih radova.
– Uskršnjim salonom nastavljamo tradiciju angažovanja mališana da na kreativan način uče o običajima i neguju kulturu i tradiciju. Izložbena postavka predstavlja najzanimljiviji deo jer podrazumeva nezaboravno druženje uz slatko posluženje. Nisu izostale ni prigodne nagrade, kaže Marija Aćimović, upravnica Zamka kulture.
Primetno je da je među izloženim eksponatima najmanje tradicionalno ofarbanih jaja. Deca su, uglavnom, oslikavala drvena i jaja od stiropora. Najčešća inspiracija bile su im životinje. O nagradama su ovaj put odlučivali zaposleni u Zanku kulture koji su i postavljali izložbu i bili u dodiru sa radovima tokom samog procesa. Podeljeno je 20 pojedinačnih i osam grupnih nagrada. To su majice sa vaskršnjim printom za pojedinačne nagrade, odnosno knjige za decu za grupne.
– Nagradili smo uglavnom one radove na kojima se vidi da su deca samostalno radila i da su ostavila neki poseban pečat. Nije bilo lako, ali smo izdvojili najbolje od najboljih, zaključuje Marija Aćimović.
Novina koja je ove godine ubačena u program donela je manifestaciji novu notu takmičarskog duha i deci još radosti pokrećući ih na akciju. Nakon otvaranja izložbe mališani su krenuli u potragu za Vaskršnjim zekom. Čokoladna jaja i pokloni čekali su ih skriveni u dvorištu Zamka.
Izložba je oročena na period do 14. maja jer je među eksponatima i onih sa ograničenim rokom trajanja. Svi koji žele da preuzmu svoj rad mogu doći u Zamak do pet dana nakon zatvaranja izložbe.