VRNJAČKI LIKOVNI KRUG 2024

Izložba „Vrnjački likovni  krug 2024“ okupila je 18 umetnika koji žive, rade i stvaraju na teritoriji Vrnjačke Banje. Cilj izložbe je promocije i afirmacije umetnosti. Otvorena je u Zamku kulture 9. maja. Sama izložba posvećena je Nedeljku Neđi Gogi, slikaru i vajaru, koji je od 1999. bio učesnik „Vrnjačkog likovnog kruga“, a koji je preminuo 2023. godine.

Maja Poljak Petrović, Nikola Pantović, Bojana Gočanin, Ađelija Branković, Radomir Đurić, Milan Todorović, Nikola Tošić, Mladen Lazarević, Vladimir Ivančević, Ivica Ilić, Toma Tomić, Katarina Kljajić, Biljana Marković Kraguljac, Žikica Dačković, Slobodan Marinković, Aleksandar Milutinović, Branko Milanović i Predrag Čomagić odazvali su se pozivu vrnjačkog Kulturnog centra i predstavili sklikama, skulpturama, fotografijama i crtežima, Njihovim radovima pridruženo je i delo koje se nalazi u depou Zamka kulture, „Baletanke okačene o klin“ Nedeljka Goge.

Poznatim vrnjačkim umetnicima, pridružili su se ove godine i oni koji su došli da žive i rade u Vrnjačkoj Banji i okolini. Izložbu je otvorila Marija Aćimović, upravnica Zamka kulture.

“Mi smo se nekako svi uklopili i postali jedna celina koju nazivaju krugom, a ja malom porodicom. Ja sam njen najmlađi i pomalo specifičan član. Predstavila sam se jednom konzervatorskom kopijom koja je iz moje uže struke. Ima ovde dovoljno slikara da predstave nešto svoje originalno. A, ja ću nešto što je vekovima čuvano kao tradicionalna veština”, rekla nam je Anđelija Branković.

Toma Tomić kaže da je ostao veran svom radu u izradi dela od metala, drveta i kamena i da se predstavio sa skulpturom „Jarac“.

“Ponovo smo ovde zajedno.Vidim da je atmosfera sada potpuno drugačija u odnosu na ono pre pet godina. Valjda su se ljudi zaželeli ovakvog predstavljanja i druženj. Baš mi je drago zbog toga”, kaže Tomić.

Aleksandar Milutinović trenutno se bavi freskopisanjem Hrama Živonosni Istočnik. Ovaj put umesto skulpturom, koja je zahtevnija i iziskuje više vremena, predstavio se fotografijom, odnosno crno-belim portretima.

“Stalno nalazim nadahnuće u margini društva gde život piše neke teške priče. Volim neko distopijsko raspoloženje. Na taj način tražim i motive za portrete i za fotografiju uopšte, ali i za neke druge discipline”, objašnjava Milutinović i koristi priliku da pohvali okupljene umetnike i izložena dela.

Izložbu koja je došla nakon petogodišnje pauze, možete posetiti do 5. juna.