„BATA U 90 SLIKA“ NA VRNJAČKOJ PROMENADI

Izložba fotografija „Bata u 90 slika“, povodom 90 godina od rođenja legende jugoslovenske i srpske kinematografije, Velimira Bate Živojinovića, otvorena je 25. maja na Promenadi, ispred vrnjačkog Bioskopa. Fotografije dolaze iz bogate arhive Časopisa „Borba“. Izložba je pod okriljem Ministarstva za kulturu pripremana u saradnji sa Batinom porodicom, a Vrnjčanima i gostima predstavlja je Kulturni centar Vrnjačka Banja.

– Časopis „Borba“ i Kulturni centar Vrnjačka Banja imaju izvanrednu komunikaciju. Ova izložba je korak više u toj saradnji. Razlog više da budemo domaćini postavke koja je idealan način da se kroz foto prizmu podsetimo Velimirovih dostignuća, leži u činjenici da je on bio inicijator osnivanja Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, manifestacije koja u našem mestu traje dugih 48 godina, kaže direktor Kulturnog centra, Saša Milenković.

O opusu Velimira Bate Živojinovića najrečitije govori podatak da je ciklus njegovih filmova u Kinoteci, i to ne svih, trajao više od dva meseca. U karijeri dugoj šest decenija ostvario je 350 filmskih i televizijskih uloga. Debitovao je 1955. godine. Uloge u filmovima šezdesetih donele su mu titulu jedne od najvećih glumaćkih zvezda na prostorima bivše Jugoslavije. Poslednju ulogu ostvario je 2012. godine. Napustio nas je 2016. Fotografije iz Batinog privatnog života, sa snimanja i druženja, od kojih mnoge nikada pre nisu viđene, obuhvata izložba prepuna simbolike koja prati slavnog glumca kroz različita životna razdoblja.

Za potrebe izložbe svoj arhiv je otvorio Časopis „Borba“.

– Od 800 fotografija, koliko imamo u arhivi, pokušali smo da odaberemo potrebnih 90. Ostao mi je žal za mnogima koje ovde nisu prikazane. Recimo, to je fotografija sa fudbalske utakmice Crvena Zvezda – Panatanaikos iz 1971. Tu Bata sedi na klupi za rezervne igrače sa Džajom. Na pitanje zašto Džaja nije u igri, saznao sam da je na prethodnoj utakmici dobio crveni karton. Zvezda je ubedljivo dobila ovu utakmicu. Iz tog razloga, Džaja je mogao opušteno da uživa sa Batom. Inače, pripreme za izložbu rodile su ideju o snimanju igranog filma o Bati koji će nam prikazati privatnu stranu velikog glumca, ispričao je prisutnima na otvaranju izložbe Andrija Jorgić, direktor „Borbe“.

Proslavljenog Valtera ne zaboravlja publika od Srbije do Kine. Kako je bio čovek iz naroda, porodica je smatrala da je ovo način da Bata ponovo bude neposredno uz svoj narod. Izložba nastavlja da živi i u ovoj godini. Posle Republike Srpske i Beograda, izložba je nastavila putovanje kroz Srbiju.

– Oduševljen sam kako sve ovo izgleda na najatraktivnijoj lokaciji u Vrnjačkoj Banji. Mislim da je ovaj eksterijer do sada najpogodniji prostor i zato sam zahvalan Andriji Jorgiću i Saši Milenkoviću. Svaka fotografija je precizno i dobro potpisana. Ima svoj kontekst. Legenda objašnjava kada i zašto je fotografija nastala, potvrđujući na taj način veliku istinu da jedna fotografija vredi više od hiljadu reči.

Miljko Živojinović kraj jedne od fotografija slavnog oca

Inače, Vrnjačka Banja je biser Srbije i ima posebno mesto u našim životima. Ovde je živela Batina tašta, moja baka po majci. Mi smo ovde provodili leta. Puno je naših fotografija sa Batom upravo iz Vrnjačke Banje, rekao nam je Miljko Živojinović.

Da „Bata u 90 slika“ ima za cilj da još jednom doživimo čaroliju koju je Bata stvarao, potvrdio je i predsednik Opštine otvarajući izložbu.

– Ova izložba nije samo retrospektiva njegovog rada. Predtavlja i omaž jednom vremenu i jednoj kulturi koja je obeležila živote mnogih generacija. Tokom svoje blistave karijere, Bata je odigrao brojne uloge osvajajući srca publike svojom izuzetnom glumačkom veštinom, autentičnošću i harizmom.  Vrnjačka Banja će mu biti zahvalna kao jednom od neposrednih inicijatora pokretanja Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. U znak sećanja na velikog Valtera u vrnjačkom Parku sećanja zasađeno je Batino stablo. Ja želim da se zahvalim svima koji su omogućili da sećanje na Batu oživi i ostane dostupno svima i na ovaj način. poručio je Boban Đurović.

Nakon otvaranja izložbe, svi prisutni mogli su da u Bioskopu besplatno pogledaju legendarni film „Valter brani Sarajevo“.