NAJAVA PREDSTAVE „PATRIJARH PAVLE – BITI ČOVEK MEĐU LJUDIMA I NELJUDIMA“

Pozorišna predstava “Patrijarh Pavle – Biti čovek među ljudima i neljudima“ po tekstu dr Jovana Janjića, u režiji Milana Rusa biće izvedena u utorak 28. maja 2024. godine, u Vrnjačkom bioskopu od 20 h. Uloge u ovoj duodrami su poverene Milanu Malbaši i Aleksandru Duniću, dok je ulaz slobodan.

Predstava PATRIJARH PAVLE - BITI ČOVEK MEĐU LJUDIMA I NELJUDIMA

Patrijarh Pavle bio je, i u sećanju ostao – jedan od najuzornijih naših savremenika. Čovek Neba na zemlji, od kojeg se učilo kako duhovno uzrastati i kako najviše duhovne vrednosti primenjivati u ovom materijalnom svetu. Kroz lik patrijarha Pavla projektovalo se i duhovno biće srpskog naroda, odnosno tradicionalne vrednosti njegovog (srpskog) naroda, u kojem je on sticao svetost i kojem je ceo život predano služio. I zato priča o patrijarhu Pavlu, istovremeno, jeste i priča o srpskom narodu.

Otuda i opravdanost predstave o velikom srpskom duhovniku, koji je u svetu doživljavan, i poštovan. Kao čovek mira, duhovne uzvišenosti i moralne čistote, čije reči su u saglasju sa delom i životom njegovim. Čovek od kojeg se imalo šta naučiti.

Upravo na taj način patrijarh Pavle će biti predstavljen u ovoj predstavi. Kroz umetnički izraz biće izrečena njegova autentična reč. Predočiće se na koji način se on borio za mir i za ublažavanje patnji stradalih u građanskom ratu na području bivše Jugoslavije. Njegova služba u Crkvi i uopšte u društvu, njegov odnos prema čoveku. Poimanje čovekove uloge u ovom svetu. Upućivanje ljudi da svako ponaosob spozna cilj i smisao svog života, i, nadasve, njegov način života.

Ova igrano-dokumentarna predstava biće prožeta upravo onim rečima patrijarha Pavla koje najjasnije ocrtavaju njegov životni put i put na koji je on upućivao ljude kojima je služio, kojima je bio duhovni pastir. Pored toga, na umetnički način, biće izrečena njegova svedočenja o nekim bitnim događajima, koja bude emocije i podstiču razmišljanje o vremenu i prilikama kroz koja je prolazio srpski narod u našoj bliskoj prošlosti. A sve to, na momente, biće protkano i duhovitim odgovorima patrijarha Pavla, u kojima, takođe, uvek ima nešto poučno. Jer, i to oslikava njegov lik. Lik čoveka koji brižno stoji ispred svoga naroda, a koji se, i pored mnogih teškoća i velikih iskušenja, raduje životu.

Namera stvaraoca ove predstave jeste da se stvori osobeno, reprezentativno umetničko delo, koje pobuđuje plemenita osećanja i razmišljanja, ali i koja autentično pokazuje „dušu“ srpskog naroda i prilike kroz koje je on do nedavno prolazio.

Autor teksta predstave „Biti čovek (Patrijarh Pavle među ljudima i neljudima)“ jeste dr Jovan Janjić, doktor kulturoloških nauka, pravnik i pisac iz Beograda. Jedan je od najboljih poznavalaca lika i dela patrijarha Pavla, koji je o Njegovoj Svetosti do sada objavio tri knjige. Knjige su doživele velike tiraže, ne samo na maternjem srpskom jeziku, nego i na ruskom, rumunskom, francuskom i makedonskom jeziku. Jovan Janjić jedan je od najtiražnijih srpskih autora pisane reči. Postao je to ponajviše zahvaljujući svojim delima o patrijarhu Pavlu. Vodeći je srpski stvaralac na polju hrišćanske kulture.

Reditelj predstave Milan Rus je rođen u Mađarskoj, u Segedinu. U njegovom privatnom stanu je 1990-e godine počelo da radi Srpsko pozorište u Mađarskoj. Isto danas funkcioniše kao institucija i gde je zaposlen kao direktor. Studirao je medicinu i dramske umetnosti u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u Budimpešti. Igrao je značajne uloge u nacionalnim pozorištima u Budimpešti, Debrecinu, Đuru, Kečkemetu. Trenutno igra u tri budimpeštanska pozorišta na mađarskom jeziku. Režirao je prapremijeru Srpskog pozorišta u Mađarskoj – Sentandrejsko jevanđelje – a posle premijere Vida Ognjenović u Večernjim novostima piše o njemu da je reinkarnacija Joakima Vujića.  Značajne uloge glumi i na srpskom kao što su: Luka Laban u „Profesionalcu“ Dušana Kovačevića ili Žorža u „Ko se boji Virdžinije Vulf“ od Edvarda Olbija. Libretista je nekoliko srpskih muzičkih prestava kao što su: Sentandrejsko jevanđelja, prva srpska opereta Somborska Ruža i mjuzikl Milioner Mikica. Glavni je organizator i selektor Pozorišnog festivala „Prisutnost“ koji se održava u najznačajnijem  pozorištu Mađarske.

Aleksandar Dunić, dramski umetnik, rođen je u Beogradu 1.2.1967. Akademiju Umetnosti u Novom Sadu završio u klasi profesora Branka Pleše 1993. Stalni je član andambla Pozorišta na Terazijama.

U poslednjih tridesetak godina igrao u nekim od velikih hitova Pozorišta na Terazijama. To su predstave ”Alan Ford”,”Briljantin”,”Jubilej”,”Golje”,”Cigani lete u nebo”,”Mister Dolar”,”Sa druge strane jastuka”,”Flešdens”… Bavio se istorijskim ličnostima u dve istorijske monodrame autora Milovana Vitezovića, ”Mudri i junačni vojvoda Janko Katić” i ”Miloš Veliki – Knjaz Serbski” u produkciji Srpskog pozorišta iz Budimpešte.

U Narodnom Pozorištu u Beogradu igrao u zapaženim predstavama ”Maska”, ”Poslednja bitka kneginje Milice”, ”Don Žuan”, ”Vožd Karađorđe i Knez Miloš”, ”Pobratim”. U igranom programu učestvovao u nekim od najgledanijih RTS-ih televizijskih serija. Ostavrio je uloge u serijama “Srećni ljudi”, ”Stižu dolari”, ”Porodično blago”, ”Bela lađa”, ”Junaci našeg doba”. Publika ga prepoznaje po ulogama Popca, Kokana Prodanovića, zeta Bogoljuba, Ćirka, Živorada.

Glumac Milan Malbaša je jedan od osnivača kninskog pozorišta. Pet godina je radio na televiziji Knin. Sedam godina je radio na Radio-televiziji Republike Srpske u Banja Luci. Šest godina radio je za BN televiziju iz Bjeljine. Ostvario je niz uloga u humorističkim serijama i nekoliko monodrama. Sa istima je obišao sve kontinente po više puta na kojima živi srpski narod. Ima veliku popularnost u Republici Srpskoj i dijaspori. Živi i radi u Srbiji.