PREDSTAVA – PATRIJARH PAVLE BITI ČOVEK MEĐU LJUDIMA I NELJUDIMA

Na sceni vrnjačkog Bioskopa izvedena je pozorišna predstava, duodrama „Patrijarh Pavle – biti čovek među ljudima i neljudima”. Tekst je pisao Jovan Janjić, dok režiju potpisuje Milan Rus. Naslovnu ulogu patrijarha Pavla igra Milan Malbaša, a novinara koji razgovara sa patrijarhom igra Aleksandar Dunić.

Kroz umetnički izraz iskazana je autentična reč patrijarha Pavla. Istovremeno, ovo je i priča o srpskom narodu. Predstava je podsećanje na koji način se Njegova svetost patrijarh Pavle borio za mir i za ublažavanje patnji stradalih u građanskom ratu na području bivše Jugoslavije.

Milan Malbaša ima stotinu argumenata da je patrijarh Pavle bio živi svetac. Patrijarh Pavle ušao je u istoriju srpskih patrijarha kao jedan od najskromnijih i najnekonvencionalnijih velikodostojnika koji su mnogo učinili za pravoslavlje. Zbog njegove skromnosti i istinoljubivosti, mnogi su ga smatrali svecem koji hoda. Njegove reči, dela i mudre poruke ostaće urezane u mnogim srcima kao neprocenjiv dar.
Malbaša sa lakoćom, nadahnuto citira patrijarhove reči koje otkrivaju njegov odnos prema čoveku. Takođe, poimanje ljudske uloge u ovom svetu, upućivanje na to da svaki čovek ponaosob spozna cilj i smisao svog života. Nadasve, njegov način života. „Idemo put pravde, vere i poštenja“.

Ovo dramsko delo ima i širi društveni značaj, s obzirom na to da je njegovu realizaciju finansirala Vlada Republike Mađarske.

Publika je s oduševljenjem pozdravila ideju i temu predstave, kao i sam scenski prikaz i izvedbu ove duodrame i naklon Milana Malbaše i Aleksandra Dunića nagradila burnim aplauzom.