NAJAVA – KAMEN U ARHITEKTURI I UMETNOSTI

„Kamen u arhitekturi i umetnosti“, naziv je međunarodne izložbe koja će biti otvorena u Zamku kulture 11. juna 2024. godine, u 19 časova.

Kamenu u arhitekturi i umetnosti
Zamak kulture
Kulturni centar Vrnjačke Banje

Izložbu „Kamen u arhitekturi i umetnosti“, tradicionalno organizuje Udruženje Kamena Kolonija – Stone Studio Association iz Beograda. Ovo je petnaesta međunarodna izložba u organizaciji ovog udruženja, dok će po prvi put biti predstavljena u Zamku kulture.

Izložba je koncepcijski vezana za kamen kao materijal u kome autori izražavaju svoju duhovnost. Kamen će biti zastupljen kao materijal u arhitekturi, mozaiku, skulpturi, filmu i drugim medijima.

Posetioci izložbe imaće priliku da se upoznaju sa kamenom kao materijalom koji se na brojne načine  koristi  u ljudskoj delatnosti. Na ovoj izložbi dat je akcenat na upotrebi kamena kroz različite vrste umetničkih i naučnih disciplina  – skulptura, mozaik, arhitektura i građevinarstvo, strip, muzika. Posetioci će imati mogućnost  da pogledaju 70 radova od 60 autora iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Japana, Kine i Francuske.

Selekciju radova koji će biti  izloženi u Zamku kulture obavio je  Umetnički savet Kamene Kolonije. Savet čine: Bisenija Tereščenko, Snežana Jovčić Olđa, Tatjana Tanja Vojnov, Đorđe Čpajak i Zoran Đajić.